top of page
Vad är LefreQue och vad gör den?

LefreQue är en ljud- och vibrationsbrygga för blåsinstrument. Den fästs på utsidan av ens instrument för att brygga över instrumentets skarvar. Resultatet av detta blir att ens instrument förbättras på många olika sätt;

*Motståndet minskar avsevärt, så man orkar spela betydligt mer utan att bli trött.

*Instrumentet resonerar friare och klangen får en stereoprojektion som annars är omöjlig att uppnå.

*Ens instrument får förbättrad intonation. Detta åstadkommes genom att LefreQuen faktiskt stämmer och balanserar ens instruments övertoner.

*Instrumentets dynamiska omfång - från extremt svagt till extremt starkt - utökas.

*Ansatser kommer säkrare och klarare.

*Instrumentet får ett jämnare flöde när man spelar. Tekniska passager rinner ur en lättare, legaton blir klangligt jämnare och egalare och stora intervall slår med större säkerhet (även i legato).

Hur sätter man på en LefreQue?

LefreQue spänns fast på ens instrument med hjälp av olika sorters elastiska band. Det behövs alltså inga ingrepp på ens instrument och det är väldigt enkelt att plocka bort LefreQuen efteråt.
Viktigast är att man spänner på en LefreQue för att brygga mellan munstycket på ens instrument och resten av kroppen, men om man fäster fler LefreQues på sitt instrument märker man av en större skillnad för varje extra LefreQue. Vissa skarvar påverkar resonansen mer, andra påverkar spelkänslan mer.

Hur kom man på denna idé?

Varje blåsinstrument består av minst två delar - oftast fler - som måste monteras ihop för att bilda det kompletta instrumentet. Detta orsakar problem rent akustiskt, då varje ihopsatt del av instrumentet orsakar dämpningar eller rent av stopp i vibrationerna, vilket hämmar instrumentets förmåga att resonera som det är tänkt att göra. Flera blåsinstrument har också kork vid skarvarna för att hålla ihop instrumentet, vilket är välkänt för att ha vibrationsdämpande egenskaper. Ett fysikaliskt fenomen gör dessutom att vibrationerna börjar färdas tillbaka mot blåsaren istället för att enbart färdas utmed instrumentet, vilket orsakar onödigt motstånd i instrumentet.

LefreQue uppfanns av den holländska saxofonisten Hans Kuijt i ett försök att åtgärda dessa defekter i blåsinstrumentens konstruktion. Han spände fast en bit metall på sin saxofon för att brygga från saxofonens munstycke förbi korken på saxofonens hals och direkt till själva halsen. Resultatet blev att hans saxofon resonerade mycket friare och att flera andra speltekniska aspekter samtidigt förbättrades! Han testade sedan att spänna fast sin uppfinning på tvärflöjt och märkte att trots att det inte finns någon kork på tvärflöjt så uppstod samma förbättringar!

Fungerar LefreQue på alla blåsinstrument?

LefreQue är framtaget för att kunna användas på alla blåsinstrument. Fem olika modeller av LefreQue existerar: 33mm, 41mm, 55mm-S (eller Double-Reed), 76mm och 106mm (ej avbildad). Vilken modell man ska ha beror i regel på storleken på ens instrument; ju större instrument, desto större LefreQue. Vissa instrument är dock inte bundna till bara en modell. Det beror då istället på vilken effekt man vill ha; mer samlad klang eller mer resonant klang.

Förändrar LefreQue alltså ens klang?

Det beror delvis på storleken på LefreQuen och delvis på vad för metall ens LefreQue är gjord av. Varje blåsmusiker är unik och eftersträvar olika saker med sin klang, sin teknik, ansatser etc. Därför har LefreQue tagit fram ljud- och vibrationsbryggor av flera olika material för att kunna tillgodose så många olika ideal som möjligt.

LefreQue görs i följande material:

*Mässing

*Vintage mässing

*Röd Mässing 

*Försilvrad Röd Mässing

*Förgylld Röd Mässing (Rosé eller Gyllene)

*Solitt Silver

*Förgyllt Solitt Silver (Rosé eller Gyllene)

*Solitt Guld (Rosé eller Gyllene)

*Platina

Är det alltid två bitar metall per LefreQue?

Ja, för att annars skulle de elastiska banden som man använder för att spänna på LefreQuen strypa åt och hämma de vibrationsledande egenskaperna. Genom att ha två skivor metall istället - en undre som gör det mesta av jobbet och en övre med små piggar på undersidan som håller den undre skivan på plats (och dessutom resonerar lite extra själv) - undviker man detta.

Innovationer

Sedan LefreQue först uppfanns har två nya och innovativa produktlinjer utvecklats och lanserats:

Ultimata Band

Om en produkt utvecklats för att vara vibrationsledande måste man vara försiktig för att undvika störningar i denna process. Som tidigare nämnts är detta huvudanledningen till varför LefreQue alltid består av två metallskivor; för att minimera de elastiska bandens påverkan på vibrationsbryggan.

En vidareutveckling av denna idé är de s.k. Ultimata elastiska banden. Genom att lägga till paljetter på bandet minskar man kontaktytorna mellan bandet, LefreQuen och instrumentet till absoluta minimum. Vibrationerna kan då färdas så ostört som möjligt för maximal effekt.

FREE-REED Ligaturen

"Om något behöver vibrera, varför klämmer man då åt det?"

Detta är en fråga som tillverkarna på LefreQue började ställa sig. Klarinetter och Saxofoner är blåsinstrument med enkla rörblad som spänns fast på munstycket med hjälp av en ligatur. Eftersom rörbladets vibrationer är vad som skapar tonen i instrumentet har detta medfört ett dilemma; samma ligatur som gör det möjligt att spela över huvud taget klämmer samtidigt åt och hämmar rörbladets naturliga vibrationer.

FREE-REED ligaturen är den första ligaturen av sitt slag; en ligatur som spänner fast rörbladet utan att klämma åt det. Precis som med vibrationsbryggorna resulterar detta i friare spel och förbättrad klang och intonation, bland mycket annat.

Modeller

Till skillnad från andra ligaturer valde tillverkarna på LefreQue att inte utveckla en klarinettmodell eller saxofonmodell. Istället tillverkas FREE-REED ligaturen i 5 storlekar som fungerar till både klarinett och saxofon:

•S (minsta klarinett- och saxofonvarianterna)

•MS

•M (Bb/A-klarinett och altsaxofon)

•L

•XL (största klarinett- och saxofonvarianterna)

Unknown-4_edited_edited.png

Samer Massaad - fagottist / kontrafagottist / barockfagottist

Återförsäljare av LefreQue

Emailadress: massaad89@gmail.com

Beställa LefreQue: ordersamerbassoon@gmail.com

Telefon: (+46)731-530918

© 2016 by Samer Massaad. Proudly created with Wix.com

Organisationsnummer: 8901184930

MOMS-nummer: SE890118493001

Godkänd för F-skatt

bottom of page